Saturday, August 5, 2017

Kisah Aku, H****** dan Anjing.

sekadar hiasan

terkenang..

pada waktu itu..

2008 ( kalau tak silap). Masa tu, aku baru tahun 2 di Universiti. Waktu tu, petang.. baru habis kuliah. Aku berjalan keluar dari bangunan fakulti, berhampiran surau, aku lihat ada 1 kenderaan pacuan 4 roda parkir di situ. Ada seorang makcik sedang masukkan barang2 dalam kenderaan dia. Entah kenapa, aku saja pi jenguk.. Oh, macam kenal je barang tu. Produk kesihatan yang tengah hot waktu tu. H*******e. Lalu berlakulah sesi sapa-menyapa. Makcik tu kata dia hantar barang tu kat Lecturer sini. Kirenya,, Customer dia la. Lepastu, entah macam mana, makcik tu promote pulak kat aku. Aku pun setuju la nak cuba produk tu.

Makcik tu ajak datang rumah dia. Senang dia nak ceritakan tentang produk itu. Dia boleh buat measurement sekali tinggi dan berat aku waktu itu. Aku pun setuju. Makcik tu kata dia duduk area PJ je.. tak jauh. Aku pun ikut makcik tu naik kenderaan dia. fuh.. kalau difikirkan semula, berani pulak aku keluar dengan orang yang baru sangat kenal. Tak tahu mana datang keberanian dan kepercayaan aku pada waktu tu. 

Sesekali kami bersembang juga dalam perjalanan tu. ( Eh..lupa dah sembang apa ). Ok..akhirnya sampai la aku di rumah dia.. ( perumahan, 2 tingkat). Oh..besar rumah ni.. Aku pun bukak pintu kereta tu, dan nak turun la.. 

tiba-tiba...



Apakah??!! aku terkejut . terdiam. terkaku. mata aku terpaku pada susuk hitam yang menghampiri aku waktu itu. berkaki empat.. berkolar.. datang ke arah aku. Oh Tidak. Ia seekor Anjing hitam yang besar! huhu.. aku takut nanti anjing tu gigit aku, mcm mana?! aduhh..nak lari mana ni..

tiba-tiba.. makcik tu halau-halau manja..supaya anjing tu tak datang kat aku. 

Seriously?? Anjing makcik tu? haiwan peliharaan.. Oh my... aku memang rasa blank waktu tu. aii..menyesal plak ikut makcik ni pegi rumah dia. Aku rasa was-was..tapi since aku rasa aku dalam keadaan kering, dan anjing tadi pon kering..aku rasa aku xde kene najis mughollazoh. Anjing tadi masuk rumah. aku pon ikut makcik tu masuk rumah gak...hmm..

Hati aku macam berbelah bagi. Aku abaikan dulu. Makcik tu dok teranglah produk tu..bla bla bla.. timbang berat, kolestrol, macam-macam la. So, aku pun amik la product tu. Jadi aku pon beli la produk tersebut.. harga dia..boleh tahan mahal. Tapi waktu tu aku tak kisah, sebab nak cuba. Kot-kot boleh kurus. haha. Tiba-tiba perhatian aku teralih pada seorang gadis yang baru lepas solat kot. dia pakai telekung. Mungkin anak makcik tu. Makcik tu suruh gadis tu bagi anjing tadi tu makan.. Oh..aku macam tak boleh nak 'brain' apa yang aku tengok. gadis tadi berjalan ke arah anjing (rasanye..) dan nak bagi anjing tadi makan..

aku rasa nak cepat-cepat balik. Makcik oh Makcik.. hmmm.. 

Last sekali, dia offer cookies kat aku.. makcik tu pon ada jual cookies. Tapi aku cakap tak pela. Aku tak nak. lain kali je. then, pada lewat petang, makcik tu pon hantar aku balik semula ke Universiti..

dalam perjalanan balik tu, makcik tu cerita perihal anjing tadi. maybe dia tengok muka aku macam terkejut. dia kata dalam bab anjing tu dia mazhab maliki. anak dia belajar oversea ( tahu semua pasal hukum anjing ni) katanye bekas yang anjing makan tu, kita boleh basuh gitu je. tak payah samak.
(cuci 6x air mutlak, 1x air tanah).. 

sebenarnya waktu tu aku memang tak terkata apa. yelah, aku ni belajar pon tak habis. Tapi aku tahu, kita kat malaysia ni kan ikut mazhab syafie.. mengikut mazhab syafie anjing boleh dipelihara dengan tujuan keselamatan, seperti menjaga rumah atau kebun-kebun. Itu pun anjing tersebut perlu ada tempat dia di luar dan diikat... bukan sebagai haiwan peliharaan ( tidak diikat dan bebas keluar masuk rumah). 

Malangnye aku tak dapat nak luahkan pada makcik tu apa yang aku rasa.  hmm.. aku harap 1 hari nanti makcik tu dan keluarganya diberi petunjuk yang sebenar-benarnya.

Last but not least, pasal produk yang aku ambik tu..memang berkesan, ada la perubahan yang aku nampak. Berkurang sikit la kilogram aku. hehe.. tapi aku tak teruskan consume, sebab harga pon mahal dan tak terbeli dah.. bukan sebab anjing tu, tapi sebab kewangan..


.....


Eh. cerita produk H ni sikit pula, yang banyak nya pasal anjing da.. huhu..

Apa-apaun, itulah salah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan ketika itu. Dan yang lebih specialnya..peristiwa tersebut terjadi pada hari lahir aku. :-p .. 

Aku tak benci anjing tu ok. ia pon binatang juge. Cume dalam islam ada garis panduan terhadap apa yang halal dan haram. itu saja.

No Animal Abuse. Sekian.


0 comments: