Tuesday, November 2, 2010

Takutnya...kesian Wanita itu..

-hiasan..-

assalamualaikum, 
salam hari selasa 2 november 2010...
sekadar mahu berkongsi petikan artikel di bawah.

nauzubillah..semoga kita dijauhi daripada perkara berikut.. 

Rasulullah saw ada bersabda, menurut riwayat Muslim:
" Sesungguhnya termasuk ahli neraka ialah perempuan-perempuan berpakaian tetapi telanjang, yang condong kepada maksiat dan menarik orang membuat maksiat... mereka itu tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya..."

Rasulullah saw bersabda lagi..
"Hai Ali, pada malam aku diangkat ke langit, aku melihat kaum perempuan dari umatku, di seksa di neraka dengan bermacam-macam seksaan, lalu aku menangis kerana berat seksaan mereka yang aku lihat. Aku melihat perempuan yang digantung rambutnya serta mendidih otaknya..."

kemudian baginda bersabda lagi..
"wahai anakku, adapun perempuan yang di gantung dengan rambutnya adalah kerana ia tidak menutupi rambutnya dari pandangan lelaki ajnabi (bukan muhrim) "..


Sesungguhnya Rasulullah pernah bersabda : Bahawasanya, perempuan yang sengaja mendedahkan auratnya di khalayak ramai tanpa segan silu; tak kira sama ada dia anak dara, janda atau isteri orang; tua ataupun muda; dia akan dilaknati oleh Allah S.W.T, malaikat2 dan segala makhluk di muka bumi ini sehinggalah perempuan itu diturunkan bala oleh Allah S.W.T. Jika perempuan itu anak dara atau janda maka bapanya akan dipertanggungjawabkan untuk menanggung dosanya. Manakala bagi perempuan yang sudah berkahwin, maka suaminyalah yang akan dipertanggungjawabkan. Surah Al - Nisa ayat 29.

Daripada terjemahan hadis di atas dapatlah dirumuskan bahawa:
Perempuan Islam yang sengaja mendedahkan aurat untuk tatapan umum selain dari suaminya atau muhrimnya, akan diazab dengan siksa yang amat dahsyat bermula dari azab kubur hingga ke azab siksaan api neraka yang amat menyiksakan.

Seperti yang diriwayatkan di dalam Al-Quran, ketika Rasulullah mengembara di Israj Mikraj, baginda ada menyaksikan bagaimana perempuan2 yang mendedahkan aurat itu disiksa dengan penuh azab ketika di dalam kubur di mana buah dada perempuan2 itu dipatuk berulang kali oleh seekor ular yang amat besar dengan matanya yang merah menyala dan menakutkan. Manakala faraj perempuan2 ingkar itu dimasuki oleh kala jengking, lipan dan segala jenis binatang berbisa yang mana ke semuanya akan merobek2 faraj perempuan2 itu sehingga hancur.

Dan ketika Rasulullah melalui kawasan neraka Hawarah, baginda mendapati kesemua perempuan2 yang mendedahkan aurat itu akan digantung buah dada mereka dengan penyangkut besi berapi dengan rambut2 mereka dipakukan di tebing api neraka yang amat panas itu. Tubuh badan mereka akan disalai di dalam api neraka sehingga hangus dan hancur manakala dari faraj mereka keluar lendir berupa nanah yang amat busuk sekali sehingga semua penghuni neraka meminta perempuan2 ini dikeluarkan dari kawasan itu kerana tak tahan dengan bau busuk dari lendir nanah tersebut. Penyiksaan yang penuh sengsara itu sentiasa berulang di mana tubuh badan yang sudah hancur berkecai itu akan terbentuk semula seperti sedia kala dan akhirnya berkecai lagi setelah diazab sedemikian rupa. Rasulullah sampai pengsan apabila melihat penyiksaan yang amat dahsyat dan mengerikan itu.

nauzubillah...

sumber: http://www.hanan.com.my/print.php?sid=1090

erm.. demikian lah antara seksaan yang akan diterima oleh wanita-wanita yang mendedahkan auratnya. Ini yang di gambarkan oleh Rasulullah saw, kalau yang sebenarnya lagi la mengerikan dan tak sanggup hendak menanggungnya.. Ini bukan fantasi, tetapi realiti yang sebenar2nya..

Oleh itu, kepada kaum wanita, semoga ini memberi peringatan kepada kita semua. Bila lagi masanya kita mahu menutup aurat seperti yang di sarankan agama? Setiap hari kita sentiasa di intai2 oleh malaikat pencabut nyawa..setiap detik bayangan maut selalu mengekori kita. Bimbang jika tidak sempat bertaubat sebelum maut bertandang.


jangalah di dunia ini berasa bangga dengan kecantikan yang ada..tetapi di akhirat kelak  menangis tidak terkata.. 

menyesal dahulu pendapatan...menyesal kemudian tiada gunanyer..


yg dhoifah-anaMusafir-

0 comments: