Sunday, October 28, 2012

Pilihlah Pasangan Hidupmu!

gambar hiasan (al-fadil ustaz don & isteri)


Pilihlah pasangan yang baik untuk anak-anak kamu!

duhai muslimin dan muslimat..

  • ketika di zaman kanak-kanak, pilihlah institusi (sekolah) yang menitik beratkan soal 2 dunia! (iaitu hal ukhrawi dan duniawi)


  • ketika di zaman remaja, pilihlah sahabat-sahabat  handai yang mempunyai hala tuju yang sama dengan mu dan tergolong dalam Islam! (iaitu yang tujuan hidup berlandaskan Al-Qur'an dan Sunnah)


  • ketika di menara gading, pilihlah dan sertailah persatuan yang bermatlamatkan Al-Quran dan hadith! dan jalannya yang tidak terpesong ( iaitu masa mu digunakan untuk menjadi sesuatu yang bermanfaat untuk sekeliling)


  • ketika di alam pekerjaanmu, pilihlah kerjaya yang membolehkan engkau menyampaikan risalah Tuhan (iaitu pekerjaan yang boleh menyeru manusia kepada kebaikan dan mencegah manusia daripada kemungkaran)

  • ketika hendak mendirikan rumahtangga, pilihlah pasanganmu yang hatinya berpada Allah (iaitu yang meletakkan Allah pada segala-galanuya)..


  • dengan demikian.. seluruh solatmu, ibadahmu, hidupmu dan matimu adalah menuju keredhaan Allah semata-mata...


insyaallah..


inspirasi daripada: Dr. Zakir Naik

Monday, October 15, 2012

Hotel Taman Puteri...:) (Puteri Garden)






sempena selesainye tugas kami guru2 yg terlibat dalam mahrajan j-QAF peringkat negeri selangor 6 Okt lalu.. Guru Besar kami, Encik Zabidin telah belanja kitaorg makan kat sini!...sungguh terharuuu... Alhamdulillah dan terima kasih Cikgu! 

p/s: laporan masih dalam proses... 

Saturday, October 13, 2012

..::Mahrajan j-QAF Peringkat Negeri::...

Mahrajan?
Mahrajan?
ape ke benda nye "Mahrajan"..
mula-mula dengar "mahrajan"mcm dengar bahasa zimbabwe jer.. rupe2nye bahasa arab, mufrodat kepada ihtifal..ha.ha. :) Kalau sek.men dulu, org panggil Amal Islami.. sekarang lain dahh..

Jadi, untuk Mahrajan j-QAF peringkat negeri SELANGOR kali ni telah di jalankan di Sek. Agama Men. Hisamudin Kg. Jawa pada 6 Oktober 2012, Sabtu lalu. Banyak Sekolah yang terlibat dalam menjayakan program ini, termasuk la sekolah kite. Sekolah kitorg jadi AJK Fotografi dan Dokumentasi. So, tugas kitorang mcm pihak media la.. hehe.. ambik2 gambar, video dan buat laporan.

#Sebenarnya, kite penah bersekolah kat Samth.. paling x leh lupe, kedudukan asrama perempuan dulu betul2 depan kubur..huhu. buka2 tingkap dorm je, nampak kubur seberang jalan.. insaf2. Sekarang mcm dah lain je   sekolah ni..dah bnyk sgt pembaharuan.. Yela, duduk Samth cume 3 minggu jer (2000) dan lepas tu masuk SamBest 2000-2004;)

Antara acara yg dipertandingkan dalam Mahrajan ini ialah:

- Tilawah Lelaki
-Tilawah Perempuan
-Kuiz
-Kalam Jamaie a.k.a Choral Speaking

Sekolah kitorg dapat hantar 2 org murid untuk pertandingan Kuiz.. alhamdulillah ada gak wakil, walaupun x menang .it's ok la, dah cube kan~

Secara Keseluruhannye, Daerah yang menang untuk Mahrajan peringkat Negeri Selangor adalah Daerah Klang! huhu.. thniah2..

#one more thing, masa kat Samth tu, kite ada jumpe 'seseorg' yang mcm penah kenal sgt dulu2.. tp nape ntah mcm x ingat n x pasti betul ke org tu.. org tu ada pndang kite tapi sekilas pndang jer,.. hmm... n masa majlis penutup..org tu jadi  Pengacara Majlis .. :)

sapa eh.. dok pikir2... dah ingat nama..tp mcm xpecaya.. rupe2nye..bila tgk balik video.. memang sah la. beliau adalah Ustazah kite dulu kat Sekolah Rendah. hee.. SKBK.. patutla kenal. tp skrg ustazah tu, (murid2 sekolah dulu panggil Ibu Hawa,) mengajar kat sek.men ..

Last but not least, untuk mahrajan ni, terima kasih banyak2 kepada Cikgu Zabidin (guru besar yg sgt dedikasi! :) )Cikgu Mazhaniza dan guru2 j-QAF Kak Ila, Kak Tini, Kak Ita, Kak Ina, Ust Azman, Ust Yasri, Kak Norrima yg bnyk tunjuk ajar n nasihat! =) dan thanks juga kat teman seangkatan-guru pelatih j-QAF merangkap Housemate Kak Umi & Aishah.. jasamu ku kenang,,hehe :) walaupun penat waktu tu, kitorg enjoy! ;P... n di gelar wartawan Al-Hijrah oleh Ostaz2 kat sana sebab kitorg pakai baju koprat sekolah.. haha.

Sekilas Gambar~~

 antara krew2 "al-hijrah" yang terlibat :P

hani & muhaimin, peserta Kuiz skolah kami :)

 2 org jurugambar di import khas~ :P

 kalam jamaie~~~~

 ha.. ni la ustazah kite dulu.. ustzh awe @ ibu awe/hawa
(makin cantik la skrg: ^^, hee.. )

penyampaian hadiah- :)

Wednesday, August 29, 2012

Syawal & 31 OGOS 2012..

kasut-kasut manusia pada hari raya pertama..

Assalamualaikum..

sedar tak sedar..kita dah pun berada di bulan syawal 1433 hijrah. 11 hari dah kite berada di bulan syawal ni. Setelah seminggu bercuti di kampung, tibe lah masanya saya memulakan tugas seperti biasa di sekolah.. haih.. mood "home sweet home" belum hilang lagi.. tapi tak pe, hari jumaat ni cuti Merdeka pulak, so...confirm la balik rumah ! :-p.. insyaallah.

Sebulan puasa di bulan ramadhan, rasanya macam sekejap je.. Seolah-olah masa kini amat pantas berlari.. dan sekarang dah masuk bulan ogos.. tak lama lagi berakhirlah tahun 2012 ni kan?..

okla, about raya tahun nie, bagi saya persiapan raya kali ni biasa-biasa. Kuih raya just beli jer, tak de yang home made. Saudara mara pon ramai yang balik to another kampung pada hari raya pertama, so tinggal my family dan family moksu je pada pagi raya hari tu. kitorang beraya kat rumah toklang.. Just nice je la.. meriah la juga.. selain tu, ramai juga saudara mara toklang yang datang menziarah.. 

Petang tu pulak, saudara mara sebelah ayah datang.. ramai sangat, dekat 5-6 kereta kot.. :-p.. rendang daging, ketupat dan sayur lodeh semuanya licin habes.. haha.. dahsyat2.. apapun seronok la dah habis..nanti tak de la susah nak panas kan jer @ basi... hee.. 

last but not least..

SELAMAT HARI RAYA , MAAF ZAHIR BATIN la ye.. kepada sape2 yang ada terbaca post ni.. huhu.. (ade ke? :-p)

dan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN- NATIONAL DAY-MERDEKA (YeaY!) PADA 31 OGOS 2012 NANTI.. 


merdeka! merdeka! merdeka! 

merdeka itu bukan sekadar bebas dari penjajah, 

merdeka itu bukan sekadar pertahan tanah pusaka, 

merdekakan lah jiwa dan mindamu dari doktrin-doktrin songsang, 

merdekakan lah dirimu dari budaya asing yang meracun, 

kerana merdeka itu lebih berharga agar terlahirlah rakyat yang benar-benar faham erti merdeka, bukan hanya pandai melaung lafaz Merdeka. Letakkan Islam dalam laungan merdekamu agar ia kekal aman... 

 KULLU 'AM WA ANTUM BI KHAIR.. tata~

Wednesday, August 15, 2012

Yang Pergi..Yang Datang

Ramadhan akan melabuhkan tirai..

Syawal bakal menyusul..

seribu kenangan syahdu..

kan tersemat dalam hati..


Semoga berjumpa lagi..bulan yg penuh kemuliaan..


Tuesday, July 24, 2012

Adakah Korang Beradab ketika...



assalamualaikum wbt, 

sempena bulan yang mulia ini, nak kongsi sedikit infromasi tentang..

"ADAKAH KORANG BERADAB KETIKA BULAN PUASA NI.." :-)

kata orang, setiap benda mesti ada peraturan dan setiap peraturan yang dilaksanakan lebih molek semoleknya di susuli dengan adab dan etikanye..

Begitu jugak pada bulan ramadhan yang mulie ini.. bukanlah sekadar posa gitu-gitu jer. mesti ada adab2 berpuasa kan.. so. jom tengok ape sebenonyer adab2 berpuasa ni.. Pakcik nak bgitau anak-anak semua nie yer.. huhu..


Tajuk : Adab-Adab Ketika Kita Semua Berpuasa Di Bulan ini..


setengah daripada adab-adab yang baik bagi menambahkan kesempurnaan dan pahala puasa adalah seperti berikut:


1) Jangan banyak berludah..
agak-agak kalau dah tak tahan sangat nak keluarkan ludah tu, sediakanlah satu baldi walau dimana korang berada, senang nak ludah. Sebenarnya tak elok la puasa2 ni ludah merata, tmbh2 mengeringkan mulut tu..kan lebih baik telan air liur kan.. =)

2) Jangan membuang masa dengan berbual-bual kosong, main terup, main dam dan sebagainya..
Pendek kata, buatlah perkara-perkara yang boleh menambahkan pahala puasa seperti perbanyakkan membaca al-quran, bersedekah, tolong orang susah. kalau kat kedai2 kopi tu, tak yahla main2 terup ke, bazir masa jer.

3) Menghindarkan diri daripada melihat perkara yang haram..
jangan dok mengintai makcik sebelah rumah mandi.. haram tuuu.. baik tgk pokok2, langit, kucing, tengok betapa indahnya alam ni sambil berzikirr...

4) Menjauhkan diri daripada mendengar sesuatu yang haram..
contoh terfemes ialah apabila join dengar sekali orang lain buat ketupa2 daun palas atau pun ketupat daun kelapa..(mengumpat)- kesian kat ketupat dijadikan bahan menggantikan "mengumpat"..huhu..

5) Sentiasa berkata yang baik dan bermanfaat. Hindarkan perkataan yang mencarut dan kotor..
Kalau orang tu tak habis2 cakap kotor, tuangkan klorox atau daia..cuci mulut sehingga bersihhh..  tak pun plaster atau stepler mulut tu. Kan elok cakap benda baik dan menyenangkan hati org yang mendengarnyer...

6) Menjaga tangan dari melakukan perbuatan yang haram dan kaki dari berjalan ke tempat-tempat maksiat..
yang ni semua orang dah almaklumlah.. takkan malam2 nak terawih tapi kaki dok berjalan pergi tengok wayang kan?..(tak masuk akal)

6) Berpada-pada dan bersederhana makan dan minum ketika berbuka..
Jangan berlebih-lebihan makan dan minum, melainkan kalau perut kite sebesar kolah mandi.. oh tidak!

7) Jangan boros dalam perbelanjaan makan dan minum dan sebagainya..
almaklumlah, kalau bulan puasa jer, banyak sgt rancangan2 masakan, dan godaan shopping nye tu, bile pergi bazar ramadhan jer, nafsu terliur..rasa mcam dah beli satu bazar bawak balik rumah makan setahun.. jgn jgn...

8) Kurangkan tidur terutamanya waktu siang hari..
kalau yang masih lagi apply kerja, dn tengah tunggu tawaran kerja or belajar..yang ada masa free kat rumah..elakkan kan la.. tido lepas subuh... bangun2 dah azan maghrib, terus berbukaa.. huh..ade ke org buat?

Ok..so, ada 8 adab-adab ketika berpuasa yang dinyatakan di sini..sama-sama la kite perbaiki nilai puasa kita sepanjang bulan ramadhan ini yer, smoga kesan dan implikasinyer akan kekal dan di amalkan pada bulan-bulan yang lain..insyaallah...


Apa yang Penting.. Puasa...huhu...


sekian...


Rujukan: Panduan Ihya Ramadhan, terbitan bahagian dakwah, JAIS

Friday, July 13, 2012

ramadhan.

ramadhan mubarak!

Sunday, June 17, 2012

G.e.l.a.p



 G.E.L.A.P.K.U.

Di dalam ruangan gelap ini
keseorangan,
bersama tiupan bayu pensonic,
menekan papan kekunci dell,
satu persatu huruf dilakar,
meluah ekspresi jiwa

sesekali terdengar deruman motokar
jerit riang kanak-kanak bermain
juga.. lembut suara sang ibu yang memanggil
kerana langit jingga bakal tiba
seminit dua

gelap tanpa cahaya
menjadi teraba-teraba
sang kalimantang tiada lagi berguna
punah ditelan zaman
hanya satu cahaya bakal menemani
malam-malam yang sepi

alangkah aneh hidup ini
apa yang di impi, apa yang dihajati
bukan semua akan terjadi
walau sekuat mana tekad usaha
takkan mampu kau gapai
kerna itu dinamakan taqdir

hanya itu yang terlintas
saat malam yang akan melabuhkan tirai
persoalan kehidupan seringkali melewati
benak dan sanubari.. tanpa henti

dan bukan hanya itu,
kerana kehidupan dunia bukanlah
infiniti,
sebaiknya lontarkan fikiran itu lebih jauh
mengenai 'kehidupan' yang satu lagi
yang takkan pernah kau imaginasi
akan saat dan ketikanya suasana itu

bahkan jadikan lapangan hidup di dunia ini
sebagai tuaian bekalan di akhirat nanti...

oh.. jari jemari masih menekan papan kekunci
oh.. telinga masih lagi menangkap deruman motokar, suara kanak-kanak dan sang ibu,
oh.. langit senja seakan sudah berlabuh,
malam sepi kembali

dan, fikiranku seperti tadi
mengenangkan nasib dua kehidupan
di ruangan gelap ini

walau apapun terjadi
tetapkan doa untuk sentiasa berada
di landasan-Nya

amin.

Tuesday, June 5, 2012

Habuk Habuk Rindu

assalamualaikum.

fuh.. berhabuk.. berhabuk..

banyak sawang labah-labah..

kiri dan kanan..

dah berapa lama tak jenguk blog nie..

tak baik betul pemilik blog nie..

hehe..

sungguh tipu! mana ada blog berhabuk dan bersawang..

khayalan semata-mata..

"di sepanjang lembaran maya ini".. i miss u so much!!

sejak bergelar guru pelatih ni, sangat2 xde masa nak update blog nie.. hmm.. al maklumla takde internet kat rumah sewa... kalau dulu lain la.. 24 jam internet. but now..everything has change.. haa..betul ke BI aku nie..

22 hingga 25 mei yang lalu, kitorg pelajar2 j-QAF ambilan januari 2012 telah ber'camping' 4 hari 3 malam di camp site, sitiawan perak. Lama sangat tak join aktiviti lasak mcm ni..so camping ni memang cool dan menarik sangat bagi org yang dah lama tak camping mcm aku nie.. tetapi yang menjadi dugaan buat diri ini ialah kesihatan yang tak berapa baik masa tu. i got fever a day before the camping. high fever. headache. and what so ever la. rasa macam tak nak pergi je.. tapi disebabkan kursus ni wajib.. B.I.G (Bina Insan Guru), maka saya pun pergi la jugak..

di pendekkan cerita, hari terakhir camping, demam lagi.. badan tak bermaya. 26 mei buat medical check up kat hospital dan disahkan suspek denggi. platelet menurun sehingga 69 dan 54 pada hari seterusnya. Masuk Wad. keperitan yang melanda waktu itu terus mengingatkan kembali kepada nikmat sihat yang tak terhingga. betapa nikmatnya SIHAT. alhamdulillah cuma 2 hari saja kat wad sambil di jaga oleh ibu dan ayah yang tak berputus asa dari pagi hingga malam. juga doktor2 yang baik. hmm..

 dan dapatlah cuti 4 hari serta tambahan 2 hari.. bermakna seminggu di rumah.. sepatutnya masuk maktab, sebab ada kuliah interaksi mei-jun. Bila dah sihat, 3 jun 2012 barulah pergi ke maktab, untuk menghadiri kuliah yang berbaki 4 hari je. hehe.. banyak betul tinggal kelas.

.. itulah cerita nya..

seindah biasa, 
menjalani hidup ini,
seperti hari-hari berlalu,
meniti titian semangat,
bersama rakan taulan,
di dataran hampar,
kembara kehidupan..

alhamdulillah.. hari ini, ibu selamat menjalani pembedahan membuang limpa (atas faktor kesihatan, terpaksa di buang). Tak dapat nak jaga ibu kat wad seperti mana ibu jaga masa aku kat wad haritu... hanya doa ku pohon agar ibu tetap dijaga dan dilindungi.  ayah dan pakcik makcik ada kat hospital.. Kuliah habis hari khamis, so lepas tu boleh la tgk ibu. hmm...

sape2 yang terbaca ni, doakanlah kat mak kite sekali yer.. :) 

Ok. nothing to update  for this moment.
i've few assignment to do..

sayonara blog. take care

bye.




Monday, March 12, 2012

Bagaikan mimpi..

Bagaikan mimpi..
membawa langkah ku hingga ke daerah ini..
tidak pernah terlintas di fikiran..
perjalanan hidupku bertapak di sini
bukan cita-cita asal ku..

namun tidak mustahil..
segalanya mungkin saja terjadi
atas kehendak Illahi..
Dialah yang mengaturkan laluan ini..

Bakti dan budi..
perlu terus disemai dan dibaja..
agar bakal tumbuh pepohonan
yang kuat akar dan dahannya..
menjadi peneduh setia di dunia fana
sebelum tiba ke alam kekal..

Saturday, January 14, 2012

Si cantik yang... m a l a s...



ini hanya satu pandangan. Pandangan yang membawa satu persepsi terhadap makhluk bernama..PEREMPUAN.. Persepsi atau pendapat tidak semestinya 100% betul atau 100% salah kerana ia lahir dari apa yang selalu kite terima, dan digest terhadap sesuatu itu.

okey,,tentang perempuan...

perempuan ni cantik sifatnye.. bukan perempondan Ok! hehe..
cantik dari erti kata dari segi fizikalnya dan psikologinya... Bentuk yang menawan, di tambah lagi dengan sifat2 perempuan yang lemah lembut, pemalu dan rendah diri... taat.. dan lain-lain lagi.

tapi..pada zaman sekarang yang canggih begini.. mesti susah nak jumpe perempuan yg seperti ciri-ciri di atas..

Apa yang saya nak sampaikan ialah beberapa sikap perempuan yg telah memeningkan kepala saya..

ada yang rajin, ada yang cerewet, ada yang pemalas, dan macam2 lagi.

ada perempuan ni, dia sangat2 la menjaga penampilan diri, berhias2, bercantik2 dengan pakaian yang trendy, up  to date, tetapi.. sayang... sebenarnya seorang yang pemalas. sebagai contoh keadaan tumah yg berselerek, bilik bersepah,... tetapi bila keluar rumah, wanginya 100km pun orang boleh hidu, tampil cantik sentiasa. Jadi.. adakah perempuan sebegini layak di jadikan isteri?... jawapan Ya, sekiranya pasangan dia hanya memandang kecantikan luarannya sahaja tanpa mempedulikan kecantikan dalaman...

selain itu, ada juga perempuan yg sungguh sopan dan ayu dalam pemakaian.. tidak mahu pakaian yang dedah-dedah ni.. Bab agama juga boleh tahan dan mantap.. tetapi sayang juga.. keadaan di rumah juga seperti perempuan di atas. apakah layak menjadi seorang isteri?,,, jawapan juga Ya.. kerana yang beragama itu adalah yg paling di tuntut..tetapi bab kebersihan persekitaran juge di dalam lapangan agama bukan? jadi,  janganlah penampilan saja baik dan solehah tetapi pemalas juge... tidak molek le mcm tu.

bagi pandangan saya, perempuan atau wanita yang sebenar di ukur melalui rumahnye atau biliknya. Sebab dari situ kita tahu bagaimana sikap dan perangai wanita itu. Tetapi ianye bukanlah 100% tepat kerana terdapat juga faktor lain yang membentuk sikap seseorang.  Cume,.. for me la, it is OK dan Better if a women can manage their home better. Kerana peranan wanita yang sebenarnya kan bermula di RUMAH.. (bukannye 100% di tempat kerja ).. rumah ibarat syurga. Syurga sifatnya tenang..So, kemas ler rumah anda.. jangan sepah2 macam sarang tikus Ok..(or mybe sarang tikus pon lagi kemas?)

perempuan zaman kini sudah mula hilang sikit demi sikit sifat kelembutan dan kesopanan mereka. Wanita zaman kini sudah pandai meninggi2kan suara, bercakap kasar, perlakuan yang kasar,..segalanya serba tidak kena.. kenapa agaknyer? adakah kerana terlalu merasakan diri advance dan perlu setanding dengan lelaki? layakkah menjadi seorang ibu yang baik demi mendidik anak2nya? apakah corak didikan yang bakal di terima anak2... entahla.. semestinya bukan semua wanita zaman kini sebegitu.. tetapi sememangnya tidak ramai wanita yang memiliki perwatakan yang baik dan disenangi orang.. (mybe)

so.. itulah pandangan saya terhadap wanita... dan sedih rasanya jika cantik  tetapi... 'tak pandai' jaga kebersihan dan kekemasan persekitaran.........sungguhpun saya tahu saya juga punya kekurangan yg sangat banyak.. tetapi saya tak boleh nak accept 100% kalau seseorang wanita tu tak pandai jaga rumah. bersepah... entah la.... belum terlambat hendak menjadi sedikit rajin..

p/s: ayat berterabur..point plak berselerak.. maaf la coz mybe iam one of 'them'

Tuesday, January 10, 2012

Sahabatku Firdaus..



Lama kau pergi j a u h dari diriku..


Menghilang diri j a u h entah ke mana


Puas sudahku mencari diri mu


Pelusuk duniaku panjangkan l a n g k a h k u




Mereka bilang kau tak punya apa-apa

NAmun bagiku engkaulah kisah silamku


Cerita lama kisah suka dan duka bersamamu




Pasti kita kan bertemu

Setelah s e k i a n waktu


Wahai sahabatku 


Pasti kita kan bertemu


M e l e r a i k a n rindu


Wahai sahabatku




Nasyid: Sahabat
Nyanyian: Kumpulan Firdaus

Saturday, January 7, 2012

gempar! hantu Kucing!!


gempar! kucing keluar dari TV.. mungkinkah hantu kucing ini datang untuk membalas dendam terhadap bekas tuannye yang jahat lagi kejam terhadapnye suatu ketika dulu?? owh.. walaupun demikian, kucing ini tetap awesome dan macho.. hehehe...

cukup2.. hentikan repekan merepek ini! 
tak mungkin kucing keluar dari skrin TV ok...

;) 

.. balik-balik..