Tuesday, July 28, 2009

Something that YOU should know~


assalamualaikum wbt..

Bahagian 1

this is just for sharing information that i got in a seminar 25 july 2009 ago. I hope all of you, especially university students will get some view about the preparation before jump into the "job world". hehe ( hentam je ayat bi ni, kalo salah tolong le betulkan).

Setiap tahun, beribu-ribu graduan akan menamatkan pengajian dan berlumba-lumba untuk terjun ke alam pekerjaan. Mahu terima atau tidak, setiap dari kita harus sedaya upaya untuk bersaing bagi mendapatkan pekerjaan di luar sana. Anggaran pada tahun ini sahaja, seramai hampir 30 ribu mahasiswa/ pelajar yang tamat pengajian dari pelbagai peringkat, diploma, ijazah, spm, stpm, pHD, politeknik dan etc etc..

jika pada zaman dahulu, era 80-an ke 90-an, pekerjaan lah yang berlumba mencari kita. ( job find us), but now, it has change, we have to find for a job. Dan anggaran kini ialah, seramai 1000 calon memohon satu pekerjaan! Jumlah yang sangat besar! Bayangkan hanya jawatan kerani biasa sahaja, sudah ada 1000 orang yang memohon untuk jawatan itu. Alam pekerjaan kini sangat perlukan persaingan yang hebat. if we want to get a job, we have to compete with others, and to make they ( company/employer) take us as their workers. we have to be different than the others. ( erm, lain mcm mana tu? alien ke?hehe)

so HOW TO COMPETE and HOW TO BE DIFFERENT???- think about it, insyaallah..can can ..

Do you know, what are the questions that they ( the interviewer) always ask during the interview?

1) tentang diri sendiri ( termasuk nama, umur, latarbelakang akademik, pengalaman dll yang berkaitan)
2) kekuatan diri ( mereka akan tanya apa kelebihan dan kekuatan diri kite) -our strength
3) kelemahan diri kita.
4) n soalan terakhir, they will ask, "HOW/WHY should i hire you?" - kenapa saya perlu bayar awak bekerja/ amik awak sebagai pekerja.. ( pandai2 la nak jwb cmne..huhu)

-masa diberi 2 minit untuk ceritakan serba sedikit tntg diri-

secara ringkasnya ni la soalan biasa yang di soal.
apa yang saya cuba nyatakan bukan jawapan bagi tiap2 soalan.. tetapi bagaimana kite menjawab soalan2 tersebut. cara kita bercakap.. yakin atau tak, cara komunikasi dll.. dan bagaimana kita gunakan 2 minit yang diberi itu dengan baik. it's all about our personality.

let say, ada 10 orang pemohon.. dan kesepuluh2 orang itu memulakan cerita mereka dengan..,
"nama saya...sekian2.., saya tinggal di ..sekian2.. saya graduan dr sekian2...."

of course the interviewer boring kerana mendengar CARA menjawab soaalan yang sama..
so, di sinilah kite perlu tampilkan kelainan/ different from the others.. cara kita memperkenalkan diri dengan ayat dan bahasa yang menarik, bukan skema seperti kita masih berada di sekolah.

it's up to u to make it different ,

* to be continued..

seminar "personal branding" by en zaidi dan en jo.

akan bersambung...

Sunday, July 26, 2009

Dosa ini...
Dosakah hati kecil ini..
yang selalu tak merasa puas..
dosakah mata indah ini..
melihat yang tak semestinya..

ooOOo...

dosakah pikiranku ini..
yang penuh rasa curiga..
dosakah jalan hidup ini..
yang tak pernah merasa menyesal..

hilang iman semua itu
dosa besar di mataMU..

ampunkanlah ..maafkanlah..
sucikanlah.. hamba ini..
Yang Pengasih Oo.. Yang Penyayang..
kepadaMU ku bermohon...
lagu: Dosa ini
kump: GIGI ( indonesia)

Saturday, July 25, 2009

Kepelbagaian Perubatan Alternatif~

salam kawan-kawan, pada kali ini saya ingin berkongsi sedikit informasi tentang perubatan alternatif. Perubatan Alternatif ini adalah satu kaedah rawatan yang digunakan selain daripada perubatan moden.

1) Acupressure

Hampir sama dengan akupunktur, tetapi menggunakan jari bagi memberi kesan ke atas titik-titik tertentu badan untuk merawat penyakit-penyakit seperti stres, sakit kepala, senggugut, artritis dan sebagainya.

2) Akupunktur [Acupuncture]
Dalam akupunktur, jarum-jarum halus digunakan ke atas permukaan tubuh untuk mempengaruhi fungsi fizikalnya. Jarum-jarum itu ditusuk pada titik-titik yang dikenalpasti untuk merangsang dan mengawal perjalanan tenaga vital dan mengembalikan keseimbangan tenaga. Selain melegakan sakit, akupunktur digunakan untuk memajukan kesihatan individu dan merawat penyakit-penyakit akut dan kronik. * sebenarnya,jarum yang dicucuk itu adalah pada bahagian hujung-hujung saraf periferi kita.

3) Aromaterapi [Aromatherapy]
Kaedah rawatan ini menggunakan "minyak pati" (essential oils) yang diambil guna dari sumber tumbuh-tumbuhan. Aromaterapi merawat gangguan emosi seperti stress, kebimbangan, keresahan, termasuk juga beberapa penyakit lain. Minyaknya diurut masuk ke dalam kulit dalam bentuk minyak sapuan, dihidu atau dalam bentuk mandian. Aromaterapi juga kerapkali digunakan bersama terapi masaj, akupunktur, refleksologi, herbalisme, dan rawatan holistik yang lain.

4) Ayurveda
Ayurveda membawa makna "ilmu (veda) tentang hidup (ayur)". Ia diamalkan di India sejak lebih 5,000 tahun yang lampau. Mengikut tradisi ayurvedia, penyakit itu dianggap suatu keadaan ketidakseimbangan di antara sistem tubuh yang boleh dikesan menerusi prosedur diagnostik seperti memeriksa nadi dan memerhati lidah pesakit, Banyak herba dan mineral digunakan dalam rawatan ayurveda.

5) Feng Shui
Amalan kuno masyarakat China yang kini semakin popular di Barat dan Asia. Ia merujuk kepada amalan menyusunatur rumah atau persekitaran kerja untuk menggalakkan kesihatan dan kebahagiaan. Dalam hal ini, konsultan mungkin menyarankan suatu perubahan sekitar - berhubung dengan warna, penempatan perabot dan seumpamanya bagi merangsang kesihatan dan perjalanan chi atau tenaga hayat.

6) Herbalisme atau Perubatan Herba (Herbalism)
Dikenali juga sebagai phytoyherapy, perubatan herba merupakan amalan perubatan tradisional yang paling awal bertapak dalam sejarah manusia. Perubatan yang menggunakan tumbuh-tumbuhan dan ekstrak tumbuhan untuk merawat penyakit ini lumrah dalam masyarakat sedang membangun, tetapi masih diamalkan oleh sesetengah anggota masyarakat modern. Di Barat, penawar seperti black cohosh, echinacea, st john's wort dan garlic adalah antara penawar yang popular. Begitu juga dalam masyarakat Melayu, herba seperti daun kapal terbang, halia, hempedu bumi, kacip fatimah, tongkat ali dsbnya sangat dikenali. Hampir semua masyarakat mempunyai bahan herba tersendiri. *sememangnya rawatan guna herba ni memang bagus, namun kita kena bijak dalam mengambil perubatan herba agar kesannya berkesan. cth syarikat yang berjaya memasarkan produk herba ini ialah HPA sdn bhd.. maila pakai ramai2 masuk HPA na.. hehe. aku pon ahli gak

7) Hidroterapi [Hydrotherapy]
Ia merupakan aplikasi saintifik bahan air untuk tujuan rawatan. Adalah dikatakan air itu boleh digunakan pada suhu yang pelbagai dan dalam bentuk yang berbeza bagi tujuan memberi kesan terapeutik. Air juga banyak digunakan dalam perubatan Islam dengan membacakan ayat-ayat tertentu bagi menyampaikan kepada matlamat yang dikehendaki.
* air merupakan satu molekul yang unik, menurut kajian seorang dr dari jepun, air boleh berubah bentuk molekul sekiranya di baca ayat2 tertentu padanya.

8) Hipnoterapi [Hypnotherapy]
Ia merupakan kaedah untuk melepasi pemikiran biasa ke alam bawah sedar di mana di sana terdapat kejadian, memori dan emosi yang terpendam yang terakam dalam sejarah hidup seseorang. Menerusi hipnosis, ia mungkin memudahkan perubahan terhadap tingkah laku, emosi dan sikap. Ia boleh digunakan untuk merawat sesetengah jenis fobia, stres dan membantu rawatan penyakit tertentu. *pensyarah saya kata, kaedah ini agak kurang efektif sekiranya digunakan sebagai bahan bukti dalam kes mahkamah.

9) Homoeopathy
Perubatan homeopati merawat individu secara holistik juga. Tetapi berbeza dengan semua perubatan lain, ia menggunakan dos yang diperkecilkan dalam merawat pesakit. Maklumat lanjut boleh didapati dari laman web http://www.homeolibrary.com atau http://go.to/homeolibrary. * berdasarkan observation saya, homeopathy juga menggunakan tumbuh-tumbuhan sebagai penawar.

10) Iridologi [Iridology]
Ia bukan bentuk rawatan. Tetapi hanya satu sistem diagnosis yang dilihat menerusi iris organ mata. Kerapkali ilmu ini digunakan oleh pengamal perubatan alternatif bagi mendapat maklumat berhubung kedudukan kesihatan sistem tubuh pesakit. Maklumat lanjut, lihat artikel dari laman Malaysia Homeopathy Cyber Library. * melihat di iris mata pun, boleh kesan penyakit apa..huh dahsyat2..

sumber di atas dr :

http://www.homeolibrary.com/Alternative/Sumbangan/Alternatif.htm

* = komentar ringkas saya.

walaubagiamanpun, suka untuk saya menambah, rawatan alternatif Islam yang paling dikenali oleh kita semua adalah Hijamah/ berbekam. seperti mana yang anda tahu, bekam merupakan sunnah Nabi dan ada disebut di dalam beberapa buah hadith. 100% rawatan ini tidak menggunakan sebarang alatan kimia, hanya menggunakan cup, rasanya korang pun tahu kan cmner bentuk dia. Berbekam berfungsi untuk mengeluarkan darah kotor yang mengandungi toksik yang terdapat dalam darah. HPA pon ada menawarkan perkhidmatan bekam, juga menawarkan kursus berbekam bagi ahli-ahli serta orang ramai yang nak belajar. :-)

Monday, July 20, 2009

Tumbuh-tumbuhan dalam perubatan Islam~di sini, saya ingin berkongsi dengan kawan-kawan mengenai nama-nama tumbuhan yang dikenali dalam perubatan Islam berdasarkan al-Quran, hadith juga kitab2 ulama terdahulu..

secara ringkasnya, seperti berikut:1) Rumman (Punica granatum )

Allah S.W.T berfirman dalam Al Quraan tentang “rumman” :

“Kami jadikan kebun-kebun dari anggur,zaitun serta buah rumman (delima) yang bersamaan (rupa dan rasa) dan yang tidak bersamaan..” - surah Al An-am ayat 99

“Sesiapa yang makan “rumman” (delima) Allah akan cahayakan hatinya,” - surah Al An-am ayat 141


2. ‘Adas (Organik lentils)

Allah berfirman dalam Quran tentang ‘adas (sejenis bijirin) dalam Al-Quraan:

“Wahai Musa! Kami tak sabar dengan makanan yang semacam saja, maka pohonlah kepada tuhanmu untuk kami supaya dikeluarkan bagi kami sebahagian dari apa yang tumbuh di bumi, dari sayurannya, mentimun, bawang putihnya dan kacang ‘adasnya serta bawang merah..’ surah Al Baqarah: 61

Adas ialah makanan bijirin yang terkenal di kalangan orang Arab serta disokong oleh ulamak perubatan Islam untuk kesihatan badan. Antara khasiatnya ialah dapat menguatkan ingatan dan kesihatan otak yang terdapat dalam kitab Islam, Tib-al-Aimmah, muka surat 389 maksudnya :

“Terdapat berita menyatakan bahawa perkara yang mewarisi ingatan ialah makan daging dikawasan tengkok binatang (yang halal), makan yang manis- manis serta ‘adas’, makan roti sejuk dan membaca ayat Qursi.”


3. Za’faran (Crocos sativus)

Dalam kitab perubatan karangan Abdul Latif ‘Asyur, menyebut tentang za’faran iaitu sejenis tumbuhan ubat terkenal dan diamalkan dalam perubatan Ibnu Sina. Saidina Ali k.w. pernah menyatakan tentangnya iaitu :

“Sesiapa yang mengambil sebahagian za’faran tulen dan su’di satu bahagian, dicampur dengan madu, diminum sebanyak dua sudu pada setiap hari maka dikagumi ingatannya sehingga dituduh melakukan sihir".4. Zabib (Raisin)

Di dalam kitab Tib al-Nabawi oleh Ibnu Qayyim al-Juzi karangan Dr. Asayyid al-jamili, muka surat 241, Imam Al Zuhri ada berkata:

“Sesiapa yang ingin menghafal hadis,maka dia hendaklah memakan zabib."


5. Qaranful (Eugenia carophyllus)

Ia merupakan tumbuhan kesihatan yang tahan lama jika dikeringkan. Terkenal di dalam perubatan Islam, ia berkhasiat untuk kesihatan badan terutamanya untuk kekuatan ingatan dan kepintaran sebagaimana yang dinyatakan di dalam kitab perubatan Islam, Tib al-Aimmah oleh Assayyid Abdullah Syubbir muka surat 389 yang menjelaskan tentang kenyataan Imam Jaafar Al-Sodiq rahimahullah. Imam Jaafar adalah ulama terkenal di Madinah, mempunyai ramai penuntut di antaranya termasuklah Imam Abu Hanifah rahimahullah. Imam Jaafar lahir pada tahun 80 hijrah dan meninggal pada tahun 148 hijrah. Beliau adalah guru kimia kepada ulama kimia yang terkenal iaitu Jabir bin Hayyan dan Ar-Razi rahimahullah. Imam Jaafar pernah menerangkan masalah kekuatan ingatan dan cara menguasai ilmu kepada pertanyaan anak muridnya Abi Basir, sebagaimana dalam satu riwayat di bawah:

“Berkata Abi Basir : Aku bertanya kepada Al-Sodiq iaitu Imam Jaafar Al-Sodiq bagaimanakah kami berupaya mengingati ilmu yang engkau sebarkan kepada kami, lalu imam Jaafar Al-Sodiq berkata “Ambillah seberat 10 dirham (lebih kurang 10 sudu) qaranful, begitu juga kundar serta ditumbuk halus kedua-duanya, lalu diletakkan di atas lidah (dihisap) pada setiap hari.”


6. Karaps (Apium gravolens)

Dari kitab Tib al-Aimmah oleh Asyayyid Abdullah Syubbir, muka surat 388 dan 393, ada dinyatakan bahawa nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda, maksudnya:

“Makanlah olehmu karaps kerana ianya mewarisi ingatan. Ia adalah dari tumbuhan hijau.”

“Hendaklah kamu mengambil karaps, jika sekiranya sesuatu dapat menambahkan akal ianya adalah (karaps)7. Zanjabil (Zingerber officinal)

Allah S.W.T berfirman dalam Quran, maksudnya,

"Mereka dalam Syurga itu,diberi minum sejenis minuman campurannya dari zanjabil.”

Di dalam kitab Mukhtasar Tib al-Nabawi, Imam jalaludin al-Sayuti (849 - 911 Hijrah) karangan Ibrahim Muhammad al-Jamal dan kitab Tib al-Aimmah oleh Assayyid Abdullah Syubbir, muka suratr 388 - 389 menyebut riwayat dari ulama terkenal iaitu Ali al-Ridha rahimahullah (141 - 203 Hijrah) menyatakan bahawa :

“Sesiapa yang ingin mengatasi masalah lupa dan menguatkan ingatan, maka hendaklah dia makan 3 potong zanjabil yang dicampur dengan “ Asal dan juga Khardal(sejenis bijirin) bersama dengan makanannya pada setiap hari.”


8. Khardal (Semen brassica juncea)

Khardal juga merupakan salah satu daripada khazanah perubatan orang Arab termasuk Ibnu Sina. Ini kerana khasiatnya banyak untuk tubuh badan sebagaimana yang tercatat di dalam kitab karangan Dr. Amin Ruwain bertajuk Al-Tadawa bi al-A'syab wa al-Nabatat, muka surat 79.


9. 'Asal (Forest Honey)

'Asal (madu) merupakan makanan pengubatan yang paling terkenal kepada semua penduduk di dunia di mana Allah berfirman dalam surah An Nahl ayat 68-69, maksudnya:

“ ……. Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warna. Di dalamnya terdapat ubat yang boleh menyembuhkan (penyakit) bagi manusia.”

Dari riwayat Imam Al-Juzi ia menyatakan bahawa:

“Hendaklah kamu mengambil ‘asal (madu) kerana ianya baik untuk ingatan.”

Faqeh diperbuat daripada madu Iran kerana khasiatnya yang banyak disebabkan lebah di sana menghisap madu dari pohon-pohon kurma, tin, zaitun, delima dan sebagainya di mana kesemua buah-buahan ini disebut dalam Al-Quraan dan kitab-kitab perubatan Islam tentang khasiatnya yang banyak.


10. Laban (pure goat's milk) * bukan tumbuhan, ni susu..termasuk gak-

Allah berfirman dalam Al Quran tentang laban (maksudnya) :

"Sesungguhnya pada binatang-binatang ternakan itu kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar, kami beri minuman kepada kamu dari apa yang terbit dari dalam perut, yang lahir di antara hampas makanan dengan darah, iaitu susu yang bersih, mudah diminum lagi sedap rasanya." - surah an-Nahl ayat 66

Susu kambing dicampur di dalam formula ini kerana khasiatnya yang banyak seperti mana yang disebut dalam kitab perubatan Islam dan perubatan moden.


11. Na’na’ (Mental longifolia)

Ia merupakan tumbuhan yang sentiasa dimasukkan dalam minuman orang-orang Arab. Dalam kitab Al Tadawa muka surat 205, Abdul Latif Asyur menyebut bahawa na’na’ boleh melancarkan perjalanan darah ke otak manusia serta merangsang kecerdasan pemikiran. Dr. Riyad Muhamad dalam kitabnya yang bertajuk “Kepintaran Minda Dan Kepantasan Ingatan" berkata :

“Digoreng (dikeringkan) na’na’ serta dihaluskan kemudian dicampur dengan madu, selepas itu dimasukkan tujuh titik minyak habbatus sauda, diminum suam-suam serta dibaca ayat Al Ruqayyah sebanyak 7 kali, ayat syifa serta surah Yassin."


12. Habbatus Sauda (Nigelia sativa)

Faedahnya sudah terkenal sebagai bijirin yang dapat menyembuhkan berbagai-bagai penyakit seperti dalam hadis Rasulullah S.A.W maksudnya:

“Hendaklah kamu mengambil habbatus sauda ini kerana ianya penyembuh bagi setiap penyakit melainkan mati.”


sumber artikel: feqah.tripod