Tuesday, July 28, 2009

Something that YOU should know~


assalamualaikum wbt..

Bahagian 1

this is just for sharing information that i got in a seminar 25 july 2009 ago. I hope all of you, especially university students will get some view about the preparation before jump into the "job world". hehe ( hentam je ayat bi ni, kalo salah tolong le betulkan).

Setiap tahun, beribu-ribu graduan akan menamatkan pengajian dan berlumba-lumba untuk terjun ke alam pekerjaan. Mahu terima atau tidak, setiap dari kita harus sedaya upaya untuk bersaing bagi mendapatkan pekerjaan di luar sana. Anggaran pada tahun ini sahaja, seramai hampir 30 ribu mahasiswa/ pelajar yang tamat pengajian dari pelbagai peringkat, diploma, ijazah, spm, stpm, pHD, politeknik dan etc etc..

jika pada zaman dahulu, era 80-an ke 90-an, pekerjaan lah yang berlumba mencari kita. ( job find us), but now, it has change, we have to find for a job. Dan anggaran kini ialah, seramai 1000 calon memohon satu pekerjaan! Jumlah yang sangat besar! Bayangkan hanya jawatan kerani biasa sahaja, sudah ada 1000 orang yang memohon untuk jawatan itu. Alam pekerjaan kini sangat perlukan persaingan yang hebat. if we want to get a job, we have to compete with others, and to make they ( company/employer) take us as their workers. we have to be different than the others. ( erm, lain mcm mana tu? alien ke?hehe)

so HOW TO COMPETE and HOW TO BE DIFFERENT???- think about it, insyaallah..can can ..

Do you know, what are the questions that they ( the interviewer) always ask during the interview?

1) tentang diri sendiri ( termasuk nama, umur, latarbelakang akademik, pengalaman dll yang berkaitan)
2) kekuatan diri ( mereka akan tanya apa kelebihan dan kekuatan diri kite) -our strength
3) kelemahan diri kita.
4) n soalan terakhir, they will ask, "HOW/WHY should i hire you?" - kenapa saya perlu bayar awak bekerja/ amik awak sebagai pekerja.. ( pandai2 la nak jwb cmne..huhu)

-masa diberi 2 minit untuk ceritakan serba sedikit tntg diri-

secara ringkasnya ni la soalan biasa yang di soal.
apa yang saya cuba nyatakan bukan jawapan bagi tiap2 soalan.. tetapi bagaimana kite menjawab soalan2 tersebut. cara kita bercakap.. yakin atau tak, cara komunikasi dll.. dan bagaimana kita gunakan 2 minit yang diberi itu dengan baik. it's all about our personality.

let say, ada 10 orang pemohon.. dan kesepuluh2 orang itu memulakan cerita mereka dengan..,
"nama saya...sekian2.., saya tinggal di ..sekian2.. saya graduan dr sekian2...."

of course the interviewer boring kerana mendengar CARA menjawab soaalan yang sama..
so, di sinilah kite perlu tampilkan kelainan/ different from the others.. cara kita memperkenalkan diri dengan ayat dan bahasa yang menarik, bukan skema seperti kita masih berada di sekolah.

it's up to u to make it different ,

* to be continued..

seminar "personal branding" by en zaidi dan en jo.

akan bersambung...

0 comments: