Sunday, July 25, 2010

Alasan Orang Tak PUASA!!...

 "yea yea.. lagi lagi 2 minggu nak posa!!" (agak2 ade tak yg cakap mcm ni .. hehehe {selalu org hepi bila nak rayer})

salam..
hujung minggu ini.. saya sangat bosan kat rumah.. bosan sampai rasa mcm nak tido sepanjang hari.. 
bosan2... bosan sgt.. huh... pahtu.. saya jumpe majalah Ujang kat umah ni.. layan la baca ujang., best juga.. lucu.. gelak sorg2 (ehem.. bukan gile ok..).. 
so.. kat cni nak kongsi la, benda lucu tntg alasan org x Posa. hehe.. kan dah nak Ramadhan ni.. so kite sume kene prepare la nak sambut bulan posa. Persediaan mental fizikal itu penting, amalan rohani pulak perlu la di naik tarafkan sempena bulan mulia ini. ganjarannya pula sangatlah banyak.. Itula tanda Allah sayang kat kite sume kan kan =)..
okla.. ni nak share ni.. terpulang la nak baca ke tak. janji saya Update Blog. hu2 ;)

+Alasan Orang Tak Posa+

Gastrik
-inila alasan paling popular dari dulu, kini dan selamonyo. Pado hal skarang ni ubat ape pon dah ade!

Tak Sahur
-Kononnya kalau tak sahur perut tak boleh tahan lapar. Alasan ni lebih kurang macam gastrik jugakla~

Lupa
-alasan ni selalu di guna pakai pada hari pertama puasa. Padahal satu dunio dah tahu bilo nak mule puasa!

Tidur
-kononnya bangun je tido, dah tibe waktu berbuka posa, rupe-rupenya baru masuk waktu Asar!

Tak Cukup Umur
-ni la alasan yang paling mengada-ngada. Umur dah lanjut kata tak cukup umur~

Kerja Teruk
-ni alasan bagi yang kerja berat la ni. Macam keje kat tengah panas terik seperti binaan dan ladang..

Tak Sengaja
-..seperti terkorek taik hidong, atau masa mandi terminum air. Iye la.. dah tahu tak sengajo tak apela. Ini tidak, terus je makan Nasik! ~ haha.. 

0 comments: