Wednesday, December 25, 2013

Bintang yang akan Mati : MATAHARI


'sun spot'.. matahari pon ada spot/bintik2 tau. bukan muka manusia je ada bintik2

assalamualaikum.

ini gambar lama yang tersimpan dalam hard disk.

permukaan matahari. yep. matahari yang menjadi bintang solar pemancar sumber cahaya planet2 sistem solarnya.

terjumpa artikel lama yang tersimpan semat dalam hard disk aku..

diceritakan matahari ini adalah diibaratkan 1 per 70 kepanasan api neraka yang dicipta Allah. 
baru 1/70!... lagi 69/70= memang rentung dan x tinggal habuk apa pon.

panas permukaannya sahaja sudah menjangkau 5500-6000 darjah celcius.. kat bumi ni, air mendidih pada suhu 100 darjah celcius.. matahari 50-60 kali ganda lebih panas.


5000km?..sunspot tu luasnye 5000km.. 


masa dulu-dulu belaja jugak pasal matahari ni, sebagai general knowledge saja. Jumlah masa yang diambil oleh cahaya matahari untuk sampai ke bumi adalah 8 minit. Ianya sejenis bintang. ye..matahari kita ni bintang rupenye.. tak tahu bintang stage yang ke berapa. dan bintang kita ni satu hari nanti akan MATI . kalau matahari kita mati... tiada lagi proses fotosintesis berlaku,  kreb cycle tak de..haiwan, tumbuhan mati, hujan xde.. 

teringat pulak kat satu movie ni.. the Knowing ..




cerita tu memanglah nampak mengarut (sci-fiction) tapi apa yang menarik perhatian aku adalah pasal aktiviti matahari tu. Apabila si john (nicholas cage) yg berlakon sebagai ahli fizik tu dapat mengesan aktiviti matahari (sun flare ) pada tahap yang kritikal.. Kritikal sebab, sun flares tu akan meletop dan terkena kat bumi. bumi hancur. takut cerita tu, teringat mati plak. 



 lapisan matahari.. sun layers..


kesimpulannya,
nikmati kehidupan ini dengan penuh ketaatan
sebelum segalanya akan dipulangkan kembali 
:) 

jangan lupa belajar sains pandai-pandai..

sekadar peringatan


0 comments: