Saturday, December 3, 2016

+..Air Cast_Air Select for Broken Bone..+

Assalamualaikum,

kisah kaki patah.. fifth metatarsal bone, sambungan daripada post yang lalu :>>>> klik sini <<<<<<

1 disember lalu, aku pergi ke KPJ Klang dengan mak ayah, untuk buka fiberglass yang membaluti kaki kanan ku inii...
(fiberglass ni dah basah sebab kene air..  basah semua.. )

dah 2 minggu 3 hari aku pakai fiber glass ni.. lebih ringan daripada simen (cast ).

*klinik Orthopedik* : Dr. Syed Ahmad Faisal bin Syed Kamaruddin.

selepas buka.. x ray semula. Doktor kata, tulang kaki aku masih belum bersambung sepenuhnya. Doktor bagitau biasanye dalam tempoh 6 minggu kaki tak boleh pijak lantai.. memang proses pertumbuhan tulang peringkat umur dewasa lambat berbanding kanak-kanak. 3 bulan baru betul2 kukuh...insyaallah.. 

aku pun tanya kat doktor pasal bootwalker yang aku google2 sebelum ni. kasut untuk kaki patah. Doktor tu kata dia sangat mengesyorkan pakai kasut tu. Boleh berjalan sampai pi Bali, Bandung pon takde masalah.. hehe.. aku tanya kat KPJ ni ada ke? Doktor kata takde, kene cari supplier..then, doktor bagi aku nombor phone company yang jual kasut ni. "Air Cast ".. katanye David Beckham pon pakai kasut ni masa dia patah kaki.. 

dipendekkan cerita... 

2 Disember

aku datang balik KPJ, untuk fitting kasut tu, Mrs Jamie dari Well Chem company datang bawak kasut2 untuk aku try.. kitorg fitting dalam klinik Dr. Syed ni, Doktor kata boleh jalan ni, sebab ada kasut.. aku try jalan tapi x boleh.. sakit.. sebab lama x guna kaki kanan. Mrs Jamie ni kata kene berlatih jalan, sebab kalau tak nanti otot kaki lemah walaupun tulang dah pulih.. so aku kene gak jalan pelan2 pakai tongkat.. slow2 sebab tak konfiden, takut plak tulang ni pressure sebab berat badan kita ni.. Doktor Syed ni memang baik, kelakar dan optimis, dia bagi semangat kat kita supaya boleh jalan, pi jalan mana pon boleh.. heee.. ok doktor..insyaallah.. aku kata nanti aku berlatih slow2 kat rumah guna tongkat dulu.


so.. inilah Air Cast-Short-size L. pasai kaki aku besaq. :'D

terima kasih kepada Mrs Jamie. :) she is a nice person. Mum to be.
terima kasih juga Dr. Syed sebab sangat positif. :)

david beckham.. 

<3 p="">
Image result
rooney pon pakai gak..? ohh..



wah.. bila boleh jalan mcm ni? huhu.. mcm senang je..


...ganbatte...

0 comments: