Sunday, September 3, 2017

Cuti-Cuti di Rumah

Merdeka dan Aidiladha 2017

seminggu aku bercuti. Seronok dapat balik rumah. Dapat lupakan masalah di tempat keje, memang satu perasaan yang menenangkan. tapi.... keje yang perlu disiapkan belum pun aku sentuh. hehe. Bila cuti ni, memang rasa nak cuti betul2 je..x nak buat keje2 yang berkaitan di tempat keje tu...hmm. Banyak juga la keje2 rumah yang perlu disettlekan hari-hari. tapi xde la banyak sangat, er..tapi kira banyak la juge. (^o^'')..

sehari sebelum balik rumah, aku sempat beli sangkar kucing online untuk kucing kat rumah aku tu. anak-anak kucing ada 4 ekor, dan emak kucingnya sekali. aku beli sangkar 3 tingkat, besar..kira selesa la kucing2 tu. kalau dihitung-hitung, sebenarnya ada banyak kucing kat rumah ni. 4 ekor kucing yang memang dah lama hidup dengan kitorang sekeluarga, Dayang, Buncit, Putih, Mak Cing.. dulu ada Jerry..anak kepada Buncit, tapi dah genap setahun mati, sakit.. ( 2 hari sebelum hari raya 2016), sedih tu jangan cakapla..dia lah kucing yang paling cool, baik, protective.. sedih gile masa jerry mati masa tu.. T_T.. 

sekarang ni, kitorg jaga kucing yang datang ke sini, tak taula nape, dia x nak balik rumah dia..dah menetap kat sini..sampai 3 generasi dah..sebab tu beli sangkar besar.hmm.. anak2 dia semua comel, tapi dah ada yang mati la. Sekarang, total semua..ada 11 ekor semuanya! huhu... tambah lagi kucing jiran yang datang malam2 minta makan.. ada la dalam 3 ekor.. keluarga  aku, dari tahun 2002, tak putus2 bela kucing.. rezeki hee.. kalau nak tahu, Dayang (kucing betina), ialah kucing yang kitorang bela dari tahun 2002 (masa tu aku form 3).. bayangkan la..sekarang ni dah 2017.. panjang umur Dayang..alhamdulillah. 

sooooo... keje aku kat rumah ni, antaranya ialah beli makanan kucing, bagi kucing makan, buang taik kucing, cuci sangkar kucing, mop muntah kucing, main dengan kucing, kene cakar kucing. hee.. 

lain-lain keje tu macam biasa la, tolong masak, basuh baju, angkatt baju, sapu rumah, ...etc2. haha..bajet macam banyak gile keje kann..

dah lama aku tak menaip ni, rasa macam teruk pula penulisan aku kali ni. huhu 

..about the seagame 2017, aku ingat aku dapatla pergi closing event kat bukit jalil tu, makcik aku ada tiket lebih.. tapi aku tak dapat pegi.. keadaan tak mengizinkan, so, tengok kat tv je, Tahniah Malaysia sebab juara keseluruhan! bangga juge.

MERDEKA DAN AIDILADHA

salam merdeka 31 ogos 2017

dan salam aidiladha 1438

salam cuti seminggu...~ esok aku dah kene balik Johor~~...waa..

0 comments: