Monday, September 7, 2009

saLam Ramadhan & Nuzul Quran

17 ramadhan 1430..
salam nuzul quran kepada semua umat Islam..
kitab al-Quran yang telah diturunkan kepada Nabi Muhammad saw pada malam yang mulia..
..subhanaallah..
assalamualaikum..
em, malam tadi, surah yasin menjadi pilihan bacaanku.. bersama surah selepasnya.. alhamdulillah..
rajin cketla baca quran ni ye..
em.. smoga Allah merahmati kawan2 semua, ibu ayah yang ada kat kampung dan semua org Islam..
ntah apa yang berlaku malam ni..blog ni mcm lama xupdate, n ade benda asing datang kat blog ni membuatkan blog nampak berserabut..
saya pon try2 la nak tukar templete baru.. tapi sygnya tak menjadi.. semua bloglist terpadam.. jadi return semula la pada templete yang lama ni, and ade tambah cket2 widget.
ha,,
jangan terkejut plak bila buka blog nie.. Lagu micheal jackson plak saya letak dalam blog ni..(nanti ade la yang kata saya x thiqah la plak.. ngaji kat akademi islam, tapi denagq  lagu micheal jackson.ceh. mcm la koma semua ni xpenah dengar lagu omputih ye.. hehe.).  You are not alone..
mcm sedap plak.. n macam ade kene mengena plak dengan diri ni .. cewah.. xde la..
em.. yela.. bila org yang tersayang pergi buat selama-lamanya.. (arwah tokki...).. tiada lagi di sisi.. tapi masih terasa dekat.. dekat di hati.. dan pergi juga seseorang yang disygi juga dalam diri.. 2 in 1 time..
tapi saya anggap itu sume ujian.. walau tiap kali teringat..pasti mengalir air mata.. lebih2 lagi bila teringat kat tokki.. em..
but.. u are not alone.. ye.. i am not alone.. masih ramai lagi insan-insan tersayang di sisi kita,, ibu, ayah.. saudara mara.. kawan2... em.. selagi diorg ade.. diri ni patut menghargai mereka.. buat apa kan teringat pada insan yang melukai hati ni.. ( cewah.. poyonye aku). xdela...gurau je....
tapi biasalah manusia macam diri saya ni, selalu buat kesalahan n kesilapan yang menyebabkan insan2 lain tersinggung.. oleh itu.. minta maaf banyak2 atas keterlanjuran kata-kata n perbuatan diri ni..semoga ukhwah tetap kan mengalir...em..
kini..
ramadhan dah hampir 10 malam terakhir.. pastinya ramai manusia2 soleh solehah di luar sana yang menanti2kan waktu itu.. demi mencari keampunan Allah.. mencari suatu malam yang barakah.. lailatul qadar.. yang nilainya bersamaan dengan seribu bulan.. masyaallah.. inilah bukti kasih sayang Allah kepada hamba-hambaNya..
kerana kita semua TIDAK PERNAH keseorangan.. yang penting kita ade DIA!..... em..
DIA..
DIA..
DIA.
sape lagi kalo bukan ALLAH
di saat diri ni menangis.. ku tahu Dia melihat...
di saat hati ini hancur remuk.. ku tahu Dia menyaksikannya..
di saat suara ini meraung pilu.. ku tahu Dia mendengarnya..
sebab Dia la segalanya....
aku? saya?
siapa aku...
aku yang nilai iman di hati yang naik n turun.. em...
kenapa aku jadi begini...
aku yang sering hidup dalam kenangan..
kenangan yang membawa aku jauh dari realiti..
satu tahap.. aku tidak mahu sesiapun menganggu hidupku,
aku tidak mahu terlibat dengan sesiapun..
aku nak sepi n sendiri..
tapi mmg aku tahu aku tak boleh buat begitu....
sbb aku takkan boleh lari dari realiti kini....
ah,. sukarnya mentafsir perasaan..
ceh.. mesti org yang baca tulisan ni kata ntah apa-apala aku ni.. hehe..
suka hati la nak tulis apa..
namun.. seorang sahabat sering nasihat. ramadhan bulan tarbiah...
sabar dan redhalah..
okla.. selamat maju jaya buat diri saya.. bagi sesiapa yang dah berjaya tu, xyah la saya wish kat korang.. (haha)..
FOREVER IN PEACE...

1 comments:

Anonymous said...

salam
ada masa kita kena bersendiri untuk menyedari bahawa ALLAH satu-satunya yang takkan tinggalkan kita...
semoga baik2 ja...
slamat berpesta pahala sempena ramadhan...