Wednesday, December 14, 2011

Tempe, the greatest Food in Asia..Really?

Assalamualaikum..

hye everybody! how do you do? today i would like to share some information about Tempe! 

do you know what is tempe? (tem-pe) (^^,)v

tempe is made by soy bean. it is very tasty if you know how to make it. we can eat tempe  by cooking or..just eat it raw.  But better you cook it first la.. hehe. lets look at the picture below about the processing of making tempe ~

(wow..powernye ayat english teman ni..haha)

tulis dalam BM pulak ler...

jom tengok gambo rajah di bawah:-

gambar rajah ni saya copy paste dari blog orang. (klik untuk besorkan)

kalau korang nak tahu cara-cara membuat tempe, boleh juga klik kat website di bawah ni :)


-----> Myresipi...
http://www.myresipi.com/top/detail/6789

tempe ni memang sedap.. sebab saya suke makan tempe. Lembut, rasa penuh perasaan..huhu. Kalau yang mentah2, boleh juga di makan begitu saja atau cicah dgn kicap atau sos. tapi bagi yang kurang gemar, elok la di masak terlebih dahulu.


dan..kenapa tibe-tibe saya nak buat entri pasal tempe ni?...


sebab..malam tadi saya makan tempe mentah cicah kicap..sedap! Alhamdulillah.. Makanan orang kampung n tradisional yang berkhasiat untuk semua.


hahaa.. 

:-) Ok, selamat makan tempe ..:-p

0 comments: