Saturday, November 7, 2009

Bicara Diri Sendiri - sembang santai-

Assalamualaikum..
baru semalam, satu paper exam telah berjaya dilunaskan.. alhamdulillah..
mood exam kali ini agak berlainan dari yang sebelumnya..
yerla.. dalam minggu exam ni pon, sempat pulak nak enjoy baca blog orang, update blog sendiri, baiki blog, tukar templete dan mcm2 lagi.. he3..( padahal tak habis baca lagi nih.. )
pahtu.. tgh2 malam.. lapar, masak jemput2 bawang.. @ cenkodok.. ( bahasa saya la).. n makan ngn kengkawan housemate ni.. sedap betul kami makan.. he3.. mestilah, sebab resipi original daripada cik anamusafir ni.. acece..
tentang exam ni pulak, memang dari dulu sampai sekarang, kalo nak exam je.. mesti terbawak2 dalam mimpi..
mimpi exam la apa lagi.. habis bocor rahsia soalan apa yang nak ditanye dalam exam. he2, xde la.. mimpi exam ni agak mengarut cket..
baru 2 hari lepas.. mimpi nak pi exam, dah sampai dewan ni, tapi jadi kalut  sbb lupe nak bawak slip peperiksaan.. aduss.. kalut nak balik.. cari bas.. ghupenye mimpi jer.. alhamdulillah..  dan banyak la lagi alamat2 mimpi bile nak datang exam nie..
hmm.. sebenarnya bukanlah mimpi yang jadi point utama nak tulis entry sekarang ni, he3.. saje je xde keje..
mOod exam kali ni lain.. yup lain.. mungkin sebab dah selalu sangat hadapi exam ( dari tadika sampai la sekarang), jadi perasaan takut tu xde la sangat.. alhamdulillah boleh relax lagi jiwa ni.. hmm.. tapi Tak bagus la juga kalo relax sangat, kene ada ketakutan la cket supaya kite rasa sungguh2 nak buat yang terbaik dlm exam kali ni.. Tapi bak kata kebanyakan orang, exam ni bukanlah segala-galanya.. Belajar ni bukanlah semata-mata hendak lulus exam. betul tak kawan-kawan?? ha.. yang penting setiap amalan itu bermula dengan niat.. kalu niat kita belajar untuk hanya segulung ijazah, maka segulung ijazah sahaja la yang kita dapat.. yerla.. takkan nak minta caunselor bagi 2,3,4,5 gulung ijazah masa konvo kan, mestilah satu keping yang digulung je, hu3...
pahtu, kalu niat kite belajar sebab nak mudah dapat keje bila dah graduan, maka keje la yang kita dapat..
dan kalu niat sebab nak mendapat ilmu Allah, agar diri lebih dekat padaNya, nak tolong agama Allah ni.. maka apa yang kita niatkanlah yang kita dapat.. amalan yang dilakukan adalah sama, iaitu belajar, tetapi tahap niat itu  adalah berbeza di sisi Allah.. sama ada nilai niat itu tinggi atau rendah..
sama la juga macam perkahwinan.. ada orang niat nak kawin ni semata-mata nak elak diri dari maksiat jer.. sebab dah tak tertahan sangat menanggung rindu asmara.. dan ada yang nak kawin, kerana dia faham  tentang konsep perkahwinan, dia nak mengembangkan serta melahirkan zuriat2 yang boleh mendokong agama Allah, nak bina baitul muslim wal mukmin, nak dapat ketenangan, keberkatan, dan kasih sayang, maka..kita sendiri boleh lihat niat yang kedua itu lebih bernilai dan perkahwinan itu sendiri akan lebih bermakna.. he2, ni kawan saya yang gitaula.. saya pun setuju juge dengan ayat ini setelah dipikir 2,3,4 kali.. insyaallah...

Perjalanan ini kadang-kadang di rasakan masih panjang.. tetapi sebenarnya sangat pendek@ semakin pendek.. kerana ia sangat2 menghampiri untuk mati.. hmm.. nth apa yang kita buat sepanjang tempoh 22 tahun ini... masih ada masa lagi ke nak fikir masa depan........... sempat ke nak fikir menda tu.. takut2 kita mati dulu mengadap Pencipta..wallahualam..

hidup ini terlalu singkat..
hidup ini terlalu singkat untuk membenci,
apatah lagi untuk menyakiti..
walau diri sering dilukai..
namun hidup perlu juga diteruskan..
sehingga kita bertemu noktah akhir yang bukan lagi koma..
pengorbanan demi pengorbanan yang kita lakukan,
biarlah jadi kenangan tanpa diingati..


hmm..apa-apa aje la.. mmg lumrah diri ku seringkali berfalsafah mengenai kehidupan.. he2 ;-).. kdg2 la..
kerana aku yang berfikiran abstrak.. 


okla. yang penting sekarang ni tumpulah pada exam,,cket je lagi. lagi 5 papers ..insyaAllah..


pasni aku nak terbang ke suatu daerah yang baru..
meninggalkan jejak-jejak ku di sini..
mencari tapak baru untuk langkahan yang seterusnya..
kerana aku seorang musafir.. (anamusafir),
maka langkahku tidak terhenti di satu2 tempat..
perjalanan dan pencarian masih belum tamat..
dan wajib diteruskan..
andai aku gugur diperjalanan ini..
sedekahkanlah alfatihah buat bekalan tambahan aku di 'sana'....


:-) 


~ .. adiOs...


serangkap pantun..


Tuai padiiii antara masaak,
esoOk jangaan layu-layuaann...
Intai/jenguk/lawat saya/blog saya antara nampak..
eSok Lusa kalo saya dah xde lagi.. jangan rindu-rinduaan.. 


he2.. ( sape la nak rindu kat org ni.. melainkan org2 yang sememangnya akan rindukan sahabatnye yg sorg ni, serta ibu ayah dan ahli keluarga yang paling utama.. yang sentiasa kenangkan anak diorg ni.. itu ajelah yang tinggal buat diri ini.. ) 


k.. sekali lgi.. adiOs..


wslm~





kHAt rekaan sendiri nih.. xde ciplak kat mana2..~


2 comments:

fadhilah ramli said...

walaupun ni post yg dah lama, iaitu pada tahun 2009, tetap jugak nak komen sebab nampak gambar khat syairah tu. hehe.
teringat dan terkenang zaman dgn awk masa kelas khat dulu2.
rindu la.
:D
fa

+AnamuSafir+ said...

;D! Kelas khat hehe.. betul2 :)
terima kasih komen, ^__^ miss u too~