Saturday, April 2, 2011

Saya Rasa Saya Suke Orang Perak~

 p.E.r.A.K, tapi saya SelangOr la..

Assalamualaikum

oh..lama jugak tak update blog.. bile buka blog.. termennung. Tak tahu nak update ape. well, lagipun sape la nak baca blog ni melainkan tuan die gak kan.. 

buat blog.
tulis blog
update blog
baca sendiri
dan begitu la seterusnya.... 
ada gak yang baca kot.. tak pela. amik je la apa2 yang bermanfa'at!

kadang2 terfikir gak, macam mana orang tu boleh tulis blog..sampai berjuta2 orang suke baca, komen dan follow blog diorg..
firstly, selalunye manusia ni suke blog yang sempoi, lucu, lawak2. banyak update hal sendiri dengan gamba2 yang banyk dalam blog...
bila cukup pakej2 tu, kirenye orang suke baca la.. lagi2 kalau blog tu tentang gosip2 artis ke.. atau tentang benda2 pelik.. lagi banyak orang suke bukak dan baca..
banyak la manusia yang macam tu.. 
kenape ek? .... suka yang seronok2.. camtu la kot..(cam kena kat diri sendiri gak..hu2)

if me, saya suke baca blog ustaz hasrizal.. best!.. selalu gak ustaz cerita pasal diri, tetapi semuanya yang berkisar pengalaman yang diselit dengan mutiara hikmah dan buah-buah nasihat. Macamtu okey la.. kita sebagai pembaca pon boleh ambik manfaat kan.. bukan sekadar bersuka-sukaan.. hehe..

 +www.saifulislam.com+
(ustaz hasrizal bijak mengulas secara kritis dan out of the box)

satu lagi.. blog yang saya selalu follow dan baca juge ialah blog Pamie (hikayat si janggut perang.. kenal x? kalo x kenal, memang korang bukan peminat die la.. hehe).. dia ni pon ramai follower dan peminat gak.. blog die sempoi..lawak separuh mati.. ayat die..aduyaii..lucu bebenor. tapi.. ha..ade tapinye.. blog tu lawak2 pon, ade juga la point yang disampaikan.. ehem2.. graduan Al-azhar la katakan..of coz la.. mutiara2 ilmu tu ade.. tapi dalam gaya yang bersahaja.. 

+www.pamiesz.com+
(ni blog pamie, saya suke layout yang dulu, masa die masih single. hehe..skrg dah kawin, layout pon lain)

eh.. ustaz hasrizal pon graduan luar negara gak.. jordan! 
one more.. mereka ni ade persamaan la.. dua-dua Orang PERAK! ha.. ate.. guano nie..?? question mark~
orang Perak ni memang ada aura tersendiri ke?.. aura yang menyebabkan  saya suke bukak blog mereka ni.. hehe..

ha..apakah ini bermaksud saya suka orang Perak??
hehe..tiada kajian saintifik..
tidak la.. saje-saje  je..(gurau semata-mata)-serius! memang gurau jer

hmm.. jadi ape yang saya nak update utk malam ni? ( sbnrnye tgh malam..dah pukul 12.30 ni), ???
belum jumpe point.. tula.. tak pernah ambik kursus penulisan blog.. tak belajo teknik2 menulis blog dengan mahir.. sekadar ikut 'dan' dan ikut hati jua perasaan serta berbekal ilmu yang sedikit ini sahaje. Kalau rajin, saya salin balik dari buku untuk dikongsi bersama (mmg patut dipuji kan? haha), kalau ikut perasaan saya tulis dan luah pengalaman serta rasa yang berbuku di hati untuk direnung2kan.. dan kalau paling rajin saya copy paste je..hee..

so.. so.. and so..
that's all for today.. 
thank you for your attention..
i rest my case! 
hehehe....(malunye..syok sendiri tulis blog ni)

tapi.. 

peduli kan!..tidak kisah la apa-apapun, gunakanlah medium jalur lebar ini untuk menyampaikan kebenaran.
itulah disiplin seorang yang berperwatakan hamba Tuhan yang merdeka.
dalam menyampaikan sesuatu, mestilah perkara yang benar.. hmmm...
selidik dulu sesuatu perkara itu sebelum disebarkan.. 
selidik sesuatu perkara yang tidak tahu akan kesahihannyer..

erm..okla..  saya mengaku tak de point utama nak di tulis kali ini =) so.. semoga yang baik tu dijadikan sandaran..

esok 2 april 2011.. ! hari sabtu.. yeah cuti.. cuti.. cuti keje.. dan boleh balik ke rumah di halaman kampung~

tapi..alangkah baiknye jika seluruh malaysia bercuti hari jumaat kan?
sebab ape??
sebab hari jumaat adalah penghulu segala hari.. hari jumaat sangat patut kite bercuti.. lihat sahajalah kaum adam, mereka wajib mengerjakan solat jumaat pada hari jumaat. (bukannye lama, 2 rakaat je pon+khutbah) Tetapi Jumaat adalah hari bekerja! dan saya melihat ramai orang2 lelaki ni tak solat jumaat ( di tempat dan kawasan yang saya keje&tinggal)..diorang ni tak tahu ke nak solat jumaat? tak tahu ker wajib tu.. hmmm.. 

so..apa nak jadi?? lelaki2 lain ada yang berpusu ke masjid.. masih ada lagi yang dok berniaga, masih ada lagi yang dok bekerja.. (pemandu bas/polis etc.. ).. saya terfikir.. apekah mereka ada rukhsah? hmm.. dah wujud question mark lagi di situ... 

so.. pandai-pandai lah nanti cari jawapannye daripada orang yang berauthority ..=) 

the end.. selamat Malam!

wassalam...

LAMPIRAN....---->

ni blog saya kan?? oh..baru saye tahu kenapa tak ramai yg baca.. sebab korang  geli ngan katak hijau & ikan buntal tu kan?? mengaku je la.. haha...=P

0 comments: