Wednesday, April 20, 2011

Setianya Seekor..HachiKo..

Assalamualaikum. 20 April 2011. Hurm.. nak cerita, hari ni memang tak de keje sangat kat opis.sangat2! huhu.. member2 ofis pulak ramai yang tak de, sebab diorg pergi seminar kat Uitm, Puncak Alam..so, tinggal lah saya dgn 2 member lagi. Then, saya berkesempatan la menonton cerita2 yang sangat menyentuh hati.. (3 cerita yang best).. 2 cerita pasal haiwan, 1 cerita pasal kisah perang dunia kat jepon.
1) Filem Hachiko, A Dog's Story. (disebabkan saya suka haiwan, jadi filem ni membuatkan air mata saya meleleh hehe)..
Berdasarkan kisah benar yang berlaku di negara matahari terbit, di adaptasi dalam filem orang putih, mengisahkan seekor anjing yang sangat setia. Al kisah, anak anjing (jenis Akita) dari jepun telah di pos ke negara org putih, tetapi hilang alamat kirimannye, dan kemudian di jumpai serta dipelihara oleh seorg lelaki (prof di salah sebuah kolej negara itu). Anjing itu  diberi nama Hachi (hachiko). Ia sangat bahagia tinggal bersama lelaki itu, (parker).. setiap hari hachi menghantar Parker ke station keretapi (utk pi kerja), dan menunggu Parker pulang dr keje. Tapi satu hari, Parker ni mati mengejut semasa mengajar di kuliah...sakit jantung kot.. so...apa yg berlaku??...Hachi menunggu di station tersebut, tetapi Parker tidak pulang2. Orang2/peniaga di situ sedia maklum Hachi selalu tunggu tuannye pulang... sehinggalah akhirnya Hachi mati dalam tempoh penantiannye.. 

erm.. rasanye boleh tengok sendiri la ye cerita tu... search je kat You-tube.. hehe..panjang plak nak bercerita dalam nie. walaubagaimanapun true story nye adalah berasal dari Jepon, cume dalam filem tu, orang putih la yang berlakon..

so, kat sini saya letak lah satu artikel ringkas mengenai kisah benar tersebut..kerana kesetiaan anjing itu menunggu tuannya selama 9 tahun, sebuah tunggu telah di bina di station shibuya, Japan. 

(dari laman web:http://www.shiroshita.dog.sk)

Hachiko

(spesis anjing akita)
 
There is a bronze plastic Akita in front of the Tokio station Shibuya and reminds moving story well known all over Japan. Dog was born on suburb of Ă“data in 1923 and as two month old he was sold to Tokio. His owner professor Ueno was teaching at the University and he has taken fancy of Hatchiko. Hatchiko used to accompany him to the station every morning and he was waiting for him every afternoon. Mr. Ueno has died in 1925 at the University during his lecture. Hatchiko has been waiting for him and no one arrived. Hatchiko used to walk to the station every morning and every afternoon for following 9 years. He died on March 7, 1935 he was found dead at the station.

ni la Hachiko yang sebenar... wa..sedihnye..


ini tugu Hachiko kat Shibuya station..

Prof . Ueno, the master of Hachiko (tuan punya anjing)
(http://hamsternice.blogspot.com/2011/03/mystery-solved-in-death-of-japans)

gambar-gambar Hachiko..
(http://hamsternice.blogspot.com/2011/03/mystery-solved-in-death-of-japans)

filem tahun 2009, Hachi..Hachi..~menyentuh hati~

okeh.. 2 lagi cerita yang saya tengok ialah:

A Tale of Mari and 3 Puppies.. 

Cerita ni pon best dan sedih juga.. Juga berdasarkan kisah benar yang berlaku sekitar tahun 2004 sewaktu gempa bumi di Jepon.. this story is about family story. Anjing diorg selamatkan tuan die. Mari, (nama anjing tu) beri petunjuk kepada askar yang sedang mencari-cari mangsa gempa bumi di Yokohama. er.. apasal semua cerita kisah benar pasal anjing ni?? hehehe.. dah dua-dua dari jepon kan..  Tapi serius, tengok cerita ni memag boleh menangis la.. kita boleh tengok juga pengorbanan dan kasih sayang ibu anjing kepada 3 ekor anak2nyer.. Ending dia sangat sweet dan terharu. Boleh tengok kat You-tube! :-)

er..cerita yang ketiga.. kite postpone hari lain la.. tapi ketiga2 sad story! bagus untuk melatih emosi~ hehe.
^_^
For the conclusion: Kasih Sayang tidak terbatas pada manusia sahaja, haiwan juga mempunyai nilai kasih sayang.. Allahu Akbar..




 

0 comments: