Monday, March 22, 2010

++ KisaH MenGanTuK ++

 Uh..ngntuknya aku....aish...
satu petang....
di kelas penyakit kronik..(kroniknyerr)..
mendengar syarahan Dr. Yati...
tibe-tibe..
mata jadi ala-ala berat.. rasa ngntuk bertandang..
cuba menahan.. menahan.. dan menahan...gosok2 mata.. aih..~...
tibe-tibe lagi..

"syairah, mengantuk ye, baik u pergi tandas, basuh muka"..dr Yati berkata menggunakan mikrofonnya..

waduh.. terus terjaga..dan tersenyum dan berjalan perlahan bagai di sihir.. hehehe..dan keluar dari dewan kuliah serta menuju ke tandass.. haha.. malu2..(sume org dlm kelas dgr ooo)  tapi cover mcm xde apa-apa...
sekembalinya ke dewan kuliah..
aku meneruskan jihadku mendengar segala bait-bait kata pensyarahku.. petang-petang begini.. ( kelas jam 4-6) agak memenatkan cdikit.. hehe....

++ TamaT ++

Hari yang berikutnya.. kelas yang sama pada hari lain.. 
petang itu juga rasa ngntuk cube ku tahan.. alhamdulillah.. boleh la cover lagi.. bila rasa ngntuk cepat-cepat aku pi tandas.. hehe ( sebab xnak nama kene sebut lagi)..
tapi.. ku sangkakan panas berpanjangan.. ghopenye guruh di tengah hari,. (cewah..) Sebelum bersurai kelas petang tu.. Dr Yati bersuara lagi. hehe..
  
"syairah.. saya tengok awak selalu mengantuk.. kenapa? tido lewat ke? main facebook ye?" haha.. kali ni aku terkedu..terkedu.. 

oh tidak.. main facebook sampai lewat malam tu.. er.. agak tepat.. hehe...
Dr yati masih menunggu jawapan ku.. gulp gulp..

tibe-tibe Kak Nor bersuara..." dia baru lepah make (makan) Dr.." ( dlm loghat kelantan beliau).. 

"oo.patutla.. guna tenaga nak digest makanan.." kata Dr yati.


haha.. malu sgt.. waa... tapi memang betul pon, sebelum masuk kelas tu, sempat makan ngn kawan kat kafe.. aduhaiii.....

++ TamaT ++

satu petang lagi.. ( 22 mac 2010)
kali ni ingat tarikh, sebab baru je berlaku ptg tadi.. haha..
di kelas yang sama dan pensyarah yang sama,.
kali ini aku pilih tempat duduk yang hujung sebelah kanan, iaitu terletak di tengah dewan kuliah.
sebelum pergi ke kelas penyakit kronik, aku sudah pun membeli gula-gula dan air mineral 1 liter..( beli kat AI)..dengan 1 harapan.. agar tak mengantuk semasa di kelas ..cewahh.. 
kelas pun bermula.. tumpuan di pertajam...
selang seli mengajar, Dr suka b'tanya-tanya soalan.. kebetulan , time tu aku semangat ler jawab soalan.. suara agak kuat sedikit.. hehee..
pahtu.. ahh.. malu lagi.. tp bercampur sedikit segan-segan silu.

"ha.. bagus pun, walau tidur pon boleh jawab jugak, tido-tido pon boleh dengar saya ajar.. " lebih kurang gini la ayat Dr sambil senyum pdku..


hehe.. ++ ni puji ke.?? tak tahu ambo.. hehe ++ kawan-kawan lain sume mcm sengih2..
lepas pada tu.. mmg tak ngntuk.. sehinggalah 30 minit terakhir .. rasa ngntuk.. dan terus pi tandas... huhu
dan hari ini kelas berakhir dengan bahagia.. bahagia?? (^^,) huhu
next-next week: test chronic disease.. dan Dr pesan supaya baca  notes dan paham.. ok..:)))
++ TamaT ++

pengajaran : kalo ngntuk tu basuh la muka, kunyah gula-gula ke. selawat banyak2 ke.. atau lakukan apa-apa aktiviti yang akan hilang ngntuk.. hehe.. biasala dlm nuntut ilmu ni...banyak cObaannyer...

p/s: malu..

bye bye!!

5 comments:

Anonymous said...

tu la syairah..sape suh tido lam cluz...hehe
xpe la, nk wat cane kn da ngntok??rileks suda...knor pn kdg ngntok gak..tp owez bwak gula2..ngeh3

++AnamUsaFir++ said...

hehe kak nor.. tu la kan. kelas ptg2 ni mncbr iman kite. :P
insyallah pah ni kite kan bawak gula2 huhu.

Anonymous said...

Salam...ish2x..dahsyat jugak kisah mengantuk ni...klu buat novel boleh ni tajuknya "NGANTUK"....heroinnya...cuba teka sape??

~Yasmira~

srikandibi0L0gi said...

kte kalo ngantuk, tdo je...telangkup terus muka berbantalkan lengan..
hoho
dari tersengguk-sengguk,lagi nmpk segan..
hee~

++AnamUsaFir++ said...

heronya.. tahu2-- YASMIRA-- hehehe

:P

srikandi.. hehe..kalo wak gtu tadi kene cepuk ngn lecture. huhu ;)))