Friday, March 12, 2010

Sheikh Tantawi Meninggal Dunia..al-Fatihah...

semoga Allah mencucuri rahmat ke atas beliau...
 

Syeikh Al-Azhar, Syeikh Mohamed Sayed Tantawi meninggal dunia semasa melakukan lawatan ke Arab Saudi hari ini.(10 mac 2010)


Tantawi, 82, meninggal dunia di Riyadh - ibu negara Arab Saudi - selepas mengalami serangan sakit jantung, lapor agensi berita Al-Jazeera. Tantawi banyak memberi sumbangan kepada dunia intelektual Islam dengan menghasilkan buku-buku agama, termasuk 15 jilid kitab tafsir al-Quran. Tantawi dilahirkan pada tahun 1928. Beliau dilantik menjadi Sheikh Al-Azhar sejak 1996 di Universiti Al-Azhar - pusat pengajian sunah yang tersohor di dunia Islam. Kematian ulama yang disegani itu sudah pasti meninggalkan kesan yang cukup mendalam kepada masyarakat Islam dan antarabangsa.

Sementara itu, agensi berita AFP melaporkan, anaknya, Amr Tantawi, berkata kematian bapanya merupakan satu kejutan yang tidak dapat digambarkan.
"Ahli keluarga allahyarham sudah membuat keputusan, Allah sudah memilihnya meninggal dunia di tanah Saudi, maka beliau akan dikebumikan di tanah perkuburan Al-Baqie, di Madinah, tanah suci kedua umat Islam," katanya. 

#Berita ini dipetik dari malaysiakini.. al-Fatihah buat beliau.. Syeikhul Azhar

anda masih ingat Allahyarham Fathi Yakan..? beliau juga telah kembali kerahmatullah pada jun 2009 yang lalu...

saya jadi teringat dengan tanda-tanda akhir zaman, hilangnya ilmu-ilmu Islam adalah dengan banyaknya kematian cerdik pandai dalam agama..

0 comments: